Aktiviteter & evenemang i Uppsala

2 april, 2015

Uppsala domkyrkaUppsala domkyrka är troligtvis en av de allra vackraste kyrkor som du någonsin kommer att se. Kyrkan är byggd i klassisk gotisk stil och är en av de största kyrkorna i norra Europa. Uppsala domkyrka började byggas redan 1270, men det var först 1435 som den invigdes, och då var inte ens de karaktäristiska tornen byggda. Domkyrkan har också Sveriges största kyrkklocka och den väger hela 6 200 kilo.

Uppsala domkyrka är en väldigt välbesökt plats, av svenskar och turister, och varje år kommer det omkring en halv miljon människor på besök. Betydelsen av Uppsala domkyrka går knappast att förneka, inte minst om man ser till vilka svenska historiska storheter det är som ligger begravda här. Bland annat ligger Gustav Vasa och Carl von Linné här, vilket gör det till en väldigt betydelsefull kyrka. Det som också är intressant med Uppsalas domkyrka är att kyrkan har Sveriges största kyrkfönster, som är på hela 119 kvadratmeter.

Själva kyrkan är en femskeppig och korsformad katedral som har byggts på modell av franska katedraler. Byggnaden består mestadels av tegel, men har fina och vackra detaljer i kalksten och Vattholmamarmor med en grund av granit. Även om utsidan på kyrkan är minst sagt imponerande och får en att tappa andan så är det när man kommer in som den totala förbluffelsen äger rum. Insidan är som att kliva in i en gammal historia som man enbart har hört talas om i historieböckerna. Det är på många sätt imponerande hur det i minsta detalj är gjort till sådan konst att det även skulle få den meste ateisten att falla till knä. Domkyrkan är med andra ord ett måste när du besöker Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *