Aktiviteter & evenemang i Uppsala

9 november, 2015

Se till att skydda er!

Den som söker naturupplevelser kommer inte att bli besviken i Uppsala. Trots stadens puls har man alltid nära till grönområden, och ska man ge sig ut i skog och mark vill vi passa på att uppmana er till att skydda er mot fästingar. Tyvärr finns fästingar nu för tiden i stora delar av vårt land, och Uppsala är inget undantag. Som om det inte räckte att fästingar är obehagliga och äckliga när de biter sig fast och suger blod så kan de ju också bära på farliga smittor, som till exempel borrelia och TBE. TBE är en sjukdom som snarare ökar än minskar i landet (källa: Svea Vaccin), men som tur är finns det saker man kan göra för att skydda sig.

När det gäller TBE så finns det ett vaccin som man kan ta, vilket är att föredra om man vistas i skog och mark där TBE förekommer. Men det är ju inte bara TBE som fästingar kan överföra utan också andra sjukdomar, så det gäller att kombinera olika slags skydd. Här kommer några bra tips!

Vaccinera dig
Att vaccinera sig mot TBE är en bra grund, men mot till exempel borrelia finns det inget vaccin. Borrelia behandlas med antibiotika, men trots behandling kan det ibland ge tråkiga biverkningar.

Undvik högt gräs och buskar
Fästingarna trivs bäst i högt gräs och buskar, där de sitter och väntar på förbipasserande offer. Vid fuktigt väder är de extra aktiva, så undvik att gå i högt gräs och buskage.

Täck kroppen
En liten fästing kan lätt ta sig in i små springor, men vi kan ändå försöka göra det svårt för dem. Täck så mycket som möjligt av kroppen, ha långbyxor och långärmad tröja, använd gärna stövlar och stoppa ner byxbenen i strumporna.

Undersök dig
Att hitta fästingarna i tid kan vara skillnaden som gör att sjukdomar inte hinner överföras. Allra helst ska de förstås hittas innan de biter sig fast, men även om de bitit behöver det inte betyda att de har överfört en sjukdom. Kom också ihåg att inte alla fästingar bär på smitta.

Ta bort på rätt sätt
Om fästingen har hunnit bita sig fast ska man med hjälp av en pincett eller fästingborttagare avlägsna den så fort som möjligt. Glöm gamla knep som att lägga smör eller nagellack på fästingen – det kan faktiskt göra saken värre! Det finns olika fästingborttagare på marknaden och en som många gillar är den som ser ut som en liten kofot.

Om du klickar här kan du läsa mer om hur man ska och inte ska avlägsna en fästing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *