Aktiviteter & evenemang i Uppsala

9 december, 2015

Annorlunda uteliv i Uppsala

Idag tänkte vi skriva om ett lite annorlunda sorts uteliv i Uppsala, det uteliv som inte är frivilligt. Antalet hemlösa i Uppsala är nämligen oroväckande stort. Enligt siffror från 2012 så har Uppsala flest antal hemlösa i förhållande till invånarantalet av ALLA kommuner i Sverige – 90 bostadslösa per 10,000 invånare. Varför det är så är svårt att förstå. Att hemlösheten är relativt högre i större kommuner är inte så konstigt, men Malmö, Göteborg och Stockholm lyckades alltså ha en lägre hemlöshet procentuellt än Uppsala. Nyare siffror än de från 2012 har vi inte hittat, men det finns all anledning att tro att situationen ännu inte är under full kontroll.

Alla kan hjälpa till

Bostadslöshet och utsatthet är någonting som stat och kommun uppenbarligen inte har full kontroll över. Det göra att olika ideella organisationer måste rycka in och hjälpa, och det finns flera sådana. En sådan organisation är Frälsningsarmén, som gör mycket för att hjälpa hemlösa. Ett enkelt sätt att stödja dem är deras Julgryteinsamling med början den 5 december vid fontänen utanför St. Persgallerian. De pengar som samlas in där går till de som verkligen behöver det.

Ibland sägs det att bidrag till olika hjälporganisationer inte når fram, att de i stället går till löner och liknande. Men Frälsningsarmén utmärker sig här genom sina låga löner jämfört med ”konkurrenterna”. Årslönen för chefen för Frälsningsarmén var 2013 411,828 kronor, http://www.svd.se/sa-mycket-tjanar-cheferna-pa-valgorenhetsorganisationerna. En helt OK lön som ligger över genomsnittet i Sverige, men LÅNGT under en normal chefslön. Ingen blir fet av att jobba för Frälsningsarmén utan det handlar om äkta idealister som drivs av en fast tro och övertygelse.

Arbete för hemlösa

Frälsningsarméns arbete för att hjälpa de som är hemlösa är vittomfattande, http://www.fralsningsarmen.se/Verksamhet/Socialt-arbete/Hemloshet-och-boenden/Vart-arbete-mot-hemloshet/. Det handlar om allting från ett mål mat till stödboenden där människor med olika sorters problem kan bo samtidigt som de får den hjälp som de behöver. Frälsningsarmén arbetar också ofta i nära samarbete med kommunen, som ett komplement. Det finns saker som Frälsningsarmén kan göra som är svårare för kommunen helt enkelt för att Frälsningsarmén inte är bunden av olika stela stadgar och regler på samma sätt.

Bland det viktigaste som Frälsningsarmén gör för de som är hemlösa är att erbjuda härbärgen och akutboenden. Deras härbärgen erbjuder en plats att sova på på natten med frukost på morgonen. Tillfällig men nödvändig hjälp helt enkelt. Akutboendena är lite mer långsiktiga och kompletterar på så vis härbärgena. Härbärgena erbjuder också en möjlighet för den hemlöse att tala om sin situation vilket ofta är det första steget för att få den hjälp som behövs. Genom att skänka en slant till frälsningsarmén så kan du göra stor skillnad i en utsatt människas liv, ge dem en chans att komma tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *